Vlierbloesemtrio

Van links naar rechts: vlierbloesem, vlierbloesem + munt, vlierbloesem + munt + gember

Vorige week werd ik verrast met een grote hoeveelheid verse vlierbloesem. Aangezien we daar lekkere en goed drinkbare wijn van kunnen maken besloot ik drie varianten te ontwerpen.

Vlierbloesemwijn, normale recept

Opgezet: 6 juni 2019

  • Gist: Aromatic
  • Zuur: 50% citroenzuur, 50% wijnsteenzuur
  • Zuurconcentratie: 5 g/l
  • Verwacht alcohol %: 11
  • Hoeveelheid: 15 liter

Vlierbloesemwijn met verse munt

Opgezet: 7 juni 2019

  • Gist: Tokay wit (Arsegan)
  • Zuur: 33% citroenzuur, 33% wijnsteenzuur,  33% appelzuur,
  • Zuurconcentratie: 6 g/l
  • Verwacht alcohol %: 12
  • Hoeveelheid: 15 liter

Vlierbloesemport met verse munt en gember

Opgezet: 8 juni 2019

  • Gist: Port rood – wit (Arsegan)
  • Zuur: 33% citroenzuur, 33% wijnsteenzuur, 33% appelzuur
  • Zuurconcentratie: 6 g/l
  • Verwacht alcohol %: 16
  • Hoeveelheid: 10 liter

Met deze 3 varianten is het de derde keer dat ik wijn ga maken van vlierbloesem. Het basisrecept kunt u hier vinden, op de blog van een ooit bevlogen wijnmaker. 

Twee keer is dat prima gelukt en nu de derde keer ga ik er eens verder mee experimenteren.

Mijn eerste variant volgt het basisrecept grotendeels.

De tweede variant ook maar dan heb ik er als extra smaakmaker nog muntthee aan toegevoegd in de vorm van thee. Getrokken van verse muntblaadjes, groene muntthee en een zakje Engelse thee. 

De derde variant moet heel anders gaan worden. Omdat ik de laatste tijd vaker thee drink van gember of een combi van munt en gember vroeg ik me af of dit smakelijk zou kunnen gaan worden in een wijn. In dit geval een witte vlierbloesemwijn. Nu drink ik gemberthee graag sterk, dus met een immense gembersmaak. Die thee is niet alleen heet qua temperatuur maar ook qua smaaksensatie, pikant! Deze hoeft in de wijn niet zo sterk te zijn maar de gember mag duidelijk aanwezig zijn.  Omdat ik die thee graag sterk drink moet de wijn ook sterk zijn dus heb ik gekozen voor een Port. De alcohol in de port gaat al voor body zorgen maar de vlierbloesem, de munt en de gember mogen minstens zo aanwezig zijn. Dit gaat een proces worden wat ik waarschijnlijk in meerdere stappen moet gaan bijsturen.  Een mooie uitdaging en wederom een interessant experiment!

 

Enkele weken later, 10 juli 2019

De port in wording beoordeeld en geheveld. Nog behoorlijk wat suiker toegevoegd als ook gember. Goed in ontwikkeling!

De standaard vlierbloesemwijn eveneens geheveld, is goed op weg naar een verfrissend wijntje.

De variant met munt geheveld en extra munt toegevoegd, gaat ook prima.

 

28 augustus  2019, tussentijdse meting

Het is erg warm deze week en daarvoor was het deze zomer ook  al een week bloedheet.  Dat is niet goed voor de wijnen. Helaas heb ik een andere mogelijkheden. Alle drie versies zijn nog een beetje aan het gisten. Meetresultaten:

  • Normaal’ : SG 1030, alcohol 7,5%, deze is dus nog niet klaar. Waarom de gisting zo traag verloopt weet ik niet
  • Met munt‘ : SG 1005, alcohol 11,5%, deze gaat goed!
  • Port‘ : SG 1010, alcohol 12,5%. Ik had een hoger alcohol % verwacht dus vind dit vreemd. Vergeleken met de andere versies erg goed. Viscositeit is hoger en heeft al een fijne smaak en aroma

Conclusie: Ik laat alle varianten nog even staan, ook omdat de gisting nog actief is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top