Recepten
In geval van vruchtenwijnen kan het handig zijn om een ‘recept’ of werkwijze te hebben waarmee je de wijn gaat maken. Dit omdat andere vruchten dan druiven andere eigenschappen hebben die van belang zijn voor de te vervaardigen wijn. Stel we willen wijn maken van sinaasappels. Gebruiken we de schillen dan wel of juist niet en waarom? Of we willen wijn maken van vlierbessen. Deze bevatten heel veel tannine. Hoe pakken we dat aan? Of we willen wijn maken van paardebloemen of honing?
Op de websites die ik heb gelinkt (zie vorige pagina) vinden we in deze de nodige adviezen die we kunnen gebruiken als uitgangspunt. Daarna kunnen we ermee gaan experimenteren. Dat heb ik zelf geregeld gedaan met wijn van kiwi. Naast het gebruiken van een recept kunnen we altijd meten: Soortelijk gewicht van de most en de concentratie aan zuren. Is het soortelijk gewicht zo laag dat we maar 4% alcohol gaan verkrijgen dan is het natuurlijk wenselijk om suiker toe te voegen. Meten we een zuurconcentratie van 16 g/l dan zullen we de most natuurlijk moeten verdunnen met water.
Honingwijn - Mede - geklaard
