Hallo allemaal

28 februari 2019

Omdat ik mijn wijnadministratie nooit goed in orde heb ga ik nu een begin maken met dit HIER te doen. Niet dat het noodzakelijk is. Wijn maken doe ik al langer dan een jaar of 10 en inmiddels weet ik wel wat ik moet doen. Vorig jaar had ik eens een boekje gekocht met tips voor hobby wijnmakers en daarbij heel veel ruimte voor recepten van eigen wijnen. Dat vond ik een heel leuk idee, helaas was de opzet van dit boekje voor mij niet praktisch. Hier ben ik niet gebonden aan formats en regellengtes dus ideaal voor mij en jammer voor de eventuele lezer 🙂

Het laatste jaar heb ik voor mijn gewoonte veel wijnen gemaakt die nu allemaal nog in een mooie gistingsfles staan, te weten:

  • Wijn van eigen druiven, 25 liter. Onlangs geheveld en gaat de volgende keer in de fles. Dat gaat een fijne Rose worden
  • Wijn van eigen frambozen, 5 liter
  • Wijn van de vlierbessen van Danielle, 10 liter, dit gaat een fijne port worden
  • Vlierbloesemwijn van zelf geplukte bloesem, al bijna een jaar oud, 20 liter. Vorige zomer gaven de gistcellen de geest bij de tropische temperaturen. Ik had 15 liter. In het najaar heb ik daar 5 liter appelwijn bijgedaan om de gisting opnieuw op te starten en dat is gelukt.
  • Blauwe bessenwijn. Een week of 6 geleden opgestart. Die waren in de aanbieding bij de Aldi. Daar heb ik ook druiven, bananen en rozijnen bijgedaan.
  • Dan ligt er nog een bulk flessen van 2 jaar geleden bij de overburen, een druiven – vlierbessenwijn. Die is (lichtjes) gaan hergisten op de fles … dus is een rode champagne geworden. Ik ben best benieuwd hoe deze nu smaakt 🙂

Bent u ook zo’n zuiplap? Dan mag u reageren .. 🙂

4 reacties op “Hallo allemaal”

  1. 8 maart 2019
    Vlierbloesemwijn geheveld. Deze blijft maar langzaam gisten terwijl er nauwelijks suiker meer in zit. Smaakt goed, een mooie witte wijn. Heb een giststopper toegevoegd. Deze wordt over 3 of 4 weken gebotteld.

  2. 9 maart 2019
    Vlierbessenport geheveld. Heel krachtig wijntje. 16% vol, dat ruik en proef je ook. Heerlijk aroma, ruikt beter dan vlierbessenport van gedroogde vlierbessen i.p.v deze op basis van verse bessen. Veel tannine dus deze mag straks even liggen. Het hevelverlies heb ik aangevuld met een gekookte water – suiker oplossing. Mocht de gisting niet herstarten ook geen probleem, deze wijn mag wat suiker hebben.

  3. 9 maart 2019
    Frambozenwijn geheveld. Beetje flauw en zurig. Uitgegist, 10% vol. Zuur: 7 g/l en de smaak ik ook vrij hard zuur ondanks toevoeging wijnsteenzuur ipv citroenzuur. Even laten staan en afwachten.

  4. 13 maart 2019
    Vlierbloesemwijn gebotteld. Is op dronk, smaakt fris zurig en heeft een bloemenaroma. 12% vol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top