sulfiet

Een veelbeklaagde stof die vaak wordt gebruikt in de wijnmakerij. Desondanks wordt sulfiet al duizenden jaren gebruikt bij het wijmaken. De Romeinen verbrandden al zwavel in houten opslagvaten. Dit om twee redenen: Het roet wat daarbij ontstaat is pure koolstof en dat werkt prima tegen ongewenste bacterien. Door het verbranden van zwavel ontstaat zwaveldioxide en deze stof is zelfs werkzaam als ontsmettend middel. Kennis van chemische technologie had men nog niet zoveel. Toch werden destijds doeltreffende methodes ontwikkeld om bederf tegen te gaan en deze worden nog steeds gebruikt!

Op de eerste plaats wordt sulfiet gebruikt als ontsmettingsmiddel voor de druiven en alles wat in aanraking komt met het sap, de most of de wijn. Hiervoor wordt 1 gram sulfiet opgelost in 1 liter water. Er komt nog een mespuntje citroenzuur bij, dit om de werking van het  sulfiet te versterken. Zonder deze toevoeging zal de werking veel minder zijn.

Hiernaast wordt sulfiet gebruikt als conserveermiddel voor wijn. In dit geval wordt maximaal 1 gram sulfiet opgelost in 10 liter most of wijn.

Sulfiet is verkrijgbaar in poedervorm maar ook in handige tabletjes (0,55 gram per tablet).

Sulfiet wordt vaker toegepast als conserveringsmiddel. Kijk eens op de de verpakking van een zakje rozijnen of gedroogd fruit, daar wordt in de regel  een behoorlijke hoeveelheid sulfiet aan toegevoegd. Bedenk in dit verband het gegeven dat mensen die teveel wijn hebben gedronken de sulfiet als schuldige aanwijzen. Ooit iemand horen klagen na het eten van een zakje rozijnen?

Het is niet niet noodzakelijk om sulfiet te gebruiken. Materialen vooraf ontsmetten (kokend water, hete oven) kan ook. Hoe dan ook is en blijft schoon werken noodzakelijk. Daarbij is zichtbaar schoon helaas niet altijd schoon genoeg. Alleen al om deze reden is sulfiet een handige stof bij de bereiding van wijn.

Scroll naar top