tijdstip van oogsten

Dit is een belangrijk moment omdat deze bepalend is voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Hier is al veel over geschreven. De druiven moeten zo rijp als mogelijk zijn. Druiven die niet rijp genoeg zijn bevatten te weinig suiker en teveel zuur en dat maakt de wijn niet beter.

Wanneer zijn de druiven dat rijp genoeg? Hier wil ik het volgende over zeggen:

  • Op de eerste plaats kunnen we dat proeven maar dat is vooral voorbehouden aan ervaren wijnmakers en dan nog is het moeilijk te bepalen. 
  • Wanneer de vogels de druiven hebben gevonden en ervan beginnen te snoepen zijn de druiven in de regel rijp genoeg.
  • Let op de pitjes. Onrijpe druiven hebben groene pitjes, rijpe druiven hebben donkerbruine pitjes.
  • Met een refractometer kan heel snel het suikergehalte en daarmee het alcoholpotentieel van druiven worden bepaald. Daarmee kunnen  desgewenst iedere dag in de oogsttijd een aantal druiven mee getest worden. Een handig apparaat.
  • Weersomstandigheden zijn ieder jaar anders en zorgen daarmee ieder jaar voor verschillen in de wijn. Zo kennen we goede en slechte wijnjaren. Bij een goed wijnjaar zijn de druiven groter en zoeter. Wanneer we een goede zomer hebben gehad en er regen dreigt in het najaar zal een wijnboer niet zelden besluiten te oogsten voor een periode van regen. Dit omdat de druiven meer water zullen bevatten na een regenperiode wat weer leidt tot kwaliteitsverlies van de toekomstige wijn.
Scroll naar top